top of page

Arrenca el Festival

Tot a punt per l’11a edició del Festival de Llegendes de Catalunya


  • Sant Martí de Tous tornarà a convertir-se en la Capital Catalana de les Llegendes

  • El festival deLlegendes s’ha adaptat a la situació de la covid-19 amb més passis d’espectacles i aforaments reduïts

  • La venda d’entrades es realitza en línia i anticipadament al web www.llegendes.cat

  • El certamen viurà el seu gruix del 3 al 5 de juliol i s’esponjarà durant tot el mes


Sant Martí de Tous, 30 de juny de 2020.– El poble de Sant Martí de Tous, a la comarca de

l’Anoia, ja ho té tot a punt per arrencar l’11a edició del Festival de Llegendes de Catalunya i reconvertir-se en la Capital Catalana de les Llegendes. El certamen, que a partir d’enguany pren el nom de deLlegendes i l’organitza la companyia local Teatre Nu, viurà el gruix de la seva programació de divendres 3 a diumenge 5 i s’allargarà al llarg del juliol amb més espectacles i activitats. Per això s’acompanya del lema Un estiu ple de llegendes i convida a tothom, petits i grans, a gaudir de la tradició des d’una mirada contemporània a través de diferents formats artístics com ara narracions, concerts, dansa, titelles i teatre comunitari.


Aquesta edició s’ha adaptat a la situació provocada per la covid-19 amb aforaments reduïts dels espais d’actuació i una multiplicació del número de representacions per cenyir-se a tots els protocols sociosanitaris. A més, es garantirà la distància de seguretat, el fluxos de públic, l’ús de la mascareta i la higiene de mans amb la dispensació de gel hidroalcohòlic. Una altra mesura per fer front a la pandèmia ha estat la venda en línia i anticipada de les entrades, un fet que n’ha accelerat la compra.


Venda accelerada d’entrades

A pocs dies de l’inici del festival, molts espectacles ja estan exhaurits. Les primeres propostes en esgotar les localitats han estat l’icònic espectacle comunitari L’Apagada: Tous és misteri i el Circuit de llegendes al castell de dissabte a la tarda.


Pel que fa als espectacles d’aquest cap de setmana, plat fort del deLlegendes, encara es poden comprar entrades per assistir al Circuit de llegendes al castell de diumenge a la tarda amb les actuacions d’El Somni del Drac amb L’agència secreta de les paraules, la Companyia Titelles Vergés amb Far de Sant Sebastià, Cia. Sifó amb La Lloba, Lo Sacaire del Llobregat amb La Bossa de bou i Tarta Relena amb Ora pro nobis, un dels reclams d’aquest any; el Concert de llegendes Desmuntant Llobet de David Murgadas i Ángel Núñez de divendres al vespre i els espectacles familiars Llegendes a la plaça El repòs de la transhumància de Xip Xap Teatre i Històries i melodies del Pirineu de Duet Daura, les matinals de dissabte i diumenge, respectivament.


Les entrades valen 4, 6 o 8 euros (segons el tipus d’espectacle) i es poden adquirir fins a una hora abans de la representació al web del festival www.llegendes.cat. Els preus populars són possibles gràcies a la important aportació privada que ha patrocinat els diferents espectacles.


A la cerca de llegendes

Paral·lelament a la programació artística, i com a novetat, el festival deLlegendes posa a

disposició del públic diverses activitats vinculades al descobriment de llegendes. Una d’elles és el mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans que es podrà consultar via Google Maps. Es tracta d’un projecte ambiciós i col·laboratiu per recollir i ubicar al territori diferents relats que han anat passant de generació en generació. Pel festival ja n’hi haurà prop d’un centenar –la majoria de Sant Martí de Tous– i continuarà ampliant-se per mitjà d’un formulari disponible al web que recull dades com el títol de la llegenda, el poble i l’espai concret on s’ubica (una casa, un castell, un bosc...), una breu descripció de la història i enllaços a internet per trobar-la explicada.


Una altra proposta rau en trobar il·lustracions de llegendes per diferents racons del nucli antic. Les ha dibuixat l’artista tousenca Assumpta Codina i es convida a les famílies a buscar- les, descobrir-ne les històries, fotografiar-les i compartir-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #dellegendes. Entre tots els participants se sortejaran obsequis i activitats.


D’altra banda, dissabte al migdia el programa de cultura d’arrel popular i tradicional Mans de Catalunya Ràdio presentat per Quim Rutllant i Ester Plana s’emetrà en directe de 13h a 14h des de l’Espai Llegendes, a la plaça Manuel Girona. Comptarà amb la intervenció de diversos artistes del festival i l’actuació del grup Corrandes són corrandes, entre d’altres sorpreses.


Festival deLlegendes

El Festival de Llegendes de Catalunya neix l’any 2010 amb l’objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes populars que coexisteixen arreu dels Països Catalans. Se celebra cada primer cap de setmana de juliol al poble de Sant Martí de Tous, que es converteix en la capital catalana de les llegendes amb espectacles i activitats de diferents formats artístics i per a totes les edats. És un festival únic al país que atrau al voltant de 4.000 espectadors en una localitat de tan sols mil habitants. Els veïns es bolquen completament en l’organització participant-hi com a voluntaris o com a intèrprets de l’acte central: L’Apagada, una representació comunitària que escenifica un seguit de llegendes locals –Tous és un dels pobles amb un dels patrimonis de llegendes més rics del país– en una experiència plena de misteri i il·luminada amb 6.000 espelmes. La resta de la programació és professional i reuneix tant propostes clàssiques a cau d’orella com d’altres de contemporànies i/o creades per a l’ocasió.

51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page