top of page

El Festival deLlegendes celebra ambèxit i responsabilitat una ediciómarcada per la covid-19

  • El certamen de Sant Martí de Tous ha complert amb tots els protocols de seguretat

  • S’han exhaurit gairebé tots els passis, amb aforaments reduïts i un 95% d’ocupació

  • Els espais d’actuació s’han omplert de manera regulada mantenint buits els carrers

  • La cita s’allarga durant tot el juliol oferint ‘Un estiu ple de llegendes’

  • La venda d’entrades es realitza en línia i anticipadament al web www.llegendes.cat

Sant Martí de Tous, 7 de juliol de 2020.– L’onzè Festival de Llegendes de Catalunya deLlegendes a Sant Martí de Tous (a l’Anoia) ha celebrat amb èxit i complint amb totes les mesures de seguretat una edició marcada per la covid-19. El certamen s’ha adaptat artísticament i logísticament a tots els protocols sanitaris i s’ha pogut desenvolupar sense risc ni incidències gràcies a la responsabilitat i complicitat de l’organització, artistes, voluntariat i públic. Els espais d’actuació s’han omplert de manera regulada mantenint buits els carrers. El gruix de la programació ha tingut lloc del 3 al 5 de juliol i ara s’allarga fins a finals de mes amb nous espectacles i activitats oferint Un estiu ple de llegendes.


Després de gairebé exhaurir totes les representacions amb la venda de pràcticament les 1.000 entrades disponibles i una ocupació del 95%, el festival deLlegendes continua actiu amb quatre jornades més durant el juliol. Concretament seran dos dimecres amb propostes familiars i dos dissabtes amb la música com a protagonista, a més d’un acte festiu com a cloenda. Aquest estirament en el temps respon a la decisió d’esponjar els espectacles per tal de seguir evitant aglomeracions, una de les mesures que ha caracteritzat l’onzena edició juntament amb les de la compra d’entrades per via telemàtica i anticipada, reducció de l’aforament dels espais i multiplicació de passis, regulació dels fluxos de persones, control de la distància de seguretat, obligatorietat de l’ús de la mascareta i higiene de mans (amb dispensació de gel hidroalcohòlic).


‘Un estiu ple de llegendes’


Dimecres familiars

Per als dimecres 15 i 22 de juliol a les 19h s’ha programat una Tarda familiar de llegendes. En la primera s’hi podrà veure l’espectacle de titelles El faune, el drac i el dimoni de Cia. Eudald Ferré. La història d’un calderer ambulant que, per tenir clientela, conta aventures plenes de màgia i misteri que, assegura, ha viscut en primera persona. Es representarà a L’Espai Llegendes (plaça Manuel Girona).


En la segona tarda de dimecres arribarà un dels moments més esperats del festival: el populars Racons de llegendes que brinden l’oportunitat d’escoltar les riques varietats de la llengua catalana. Com sempre, es farà a la plaça de l’Ajuntament i, enguany, anirà a càrrec de tres narradores: Marina Collado per al Racó de les llles Balears, Marina Mulet al Racó del País Valencià i la tousenca Mònica Torra al Racó del Principat.


Dissabtes musicals

Els dissabtes 18 i 25 de juliol a les 20h se celebraran dos Concerts de llegendes. El primer en actuar serà Arnau Obiols amb Tost, un solo molt personal que a través de la cançó, la percussió i l’electrònica transportarà el públic al Pirineu ancestral. El concert tindrà lloc a L’Espai Llegendes (plaça Manuel Girona). Dissabte següent, i a l’església, serà el torn de la Coral Noctes, formada per joves estudiants de cant d’arreu del país, que oferirà Les històries es fan música creada especialment pel festival amb un repertori de peces populars dels Països Catalans.


Les entrades valen 6 euros (els dimecres) i 8 euros (els dissabtes) i es poden comprar fins a una hora abans de la representació exclusivament al web del festival www.llegendes.cat.


Cloenda

El festival deLlegendes es clourà visitant les àvies i els avis de Tous. Els capgrossos de les llegendes de Tous passejaran pel municipi per homenatjar la gent gran, els transmissors de les històries que ara podem conèixer. Se’ls dedicarà suport i escalf d’una manera molt especial per l’actual situació de pandèmia.


Activitats paral·leles

Paral·lelament a la programació artística, continuen vigents dues de les activitats impulsades pel festival per tal de promoure les llegendes no només de Sant Martí de Tous, sinó també d’arreu dels Països Catalans.


Recerca de llegendes pel nucli antic

Per primera vegada, l’Ajuntament de Sant Martí de Tous ha repartit per diferents racons del nucli antic diverses il·lustracions de llegendes dibuixades per l’artista local Assumpta Codina. La del Panna, la de la Senyora de Tous, la del Torrent Cavaller, la de La Mare de Déu de Sentfores, la de La Cérvola Blanca i la de La bossa de bou. Fins l’últim dia del festival es convida les famílies a trobar-les, descobrir-ne les històries, fotografiar-les i compartir-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #dellegendes. Entre tots els participants se sortejaran obsequis i activitats com una experiència familiar amb La maleta de llegendes que ofereix una visita pel casc antic de Girona explicant llegendes, vals dobles amb CultRuta amb diferents rutes a escollir i vals en llibres de cultura tradicional i popular a Tradillibreria.


Mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans a Google Maps

En la fita per difondre el patrimoni oral en llengua catalana, el Festival de Llegendes de Catalunya lidera un projecte per recollir i ubicar al territori (aprofitant la tecnologia de Google Maps) els diferents relats que han anat passant de generació en generació. El procés per configurar aquest mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans és lent i requereix d’un treball de recerca minuciós. Per ampliar-ne l’abast, deLlegendes ha fet una crida perquè, qui vulgui, col·labori al projecte aportant els seus coneixements.


Per mitjà d’un formulari disponible al web del festival tothom pot participar activament d’aquesta tasca de recopilació tantes vegades com desitgi. El formulari recull dades com el títol de la llegenda, el poble i l’espai concret on s’ubica (una casa, un castell, un bosc...), una breu descripció de la història i enllaços a internet per trobar-la explicada.


Actualment ja n’hi ha vuitanta, moltes de les quals s’emmarquen a la localitat de Sant Martí de Tous –rica en la matèria–, per la qual cosa tots els visitants al festival podran gaudir-ne in situ.


DeLlegendes

El Festival de Llegendes de Catalunya neix l’any 2010 amb l’objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes populars que coexisteixen arreu dels Països Catalans. Se celebra cada primer cap de setmana de juliol al poble de Sant Martí de Tous, que es converteix en la capital catalana de les llegendes amb espectacles i activitats de diferents formats artístics i per a totes les edats. És un festival únic al país que atrau al voltant de 4.000 espectadors en una localitat de tan sols mil habitants. Els veïns es bolquen completament en l’organització participant-hi com a voluntaris o com a intèrprets de l’acte central: L’Apagada, una representació comunitària que escenifica un seguit de llegendes locals –Tous és un dels pobles amb un dels patrimonis de llegendes més rics del país– en una experiència plena de misteri i il·luminada amb 6.000 espelmes. La resta de la programació és professional i reuneix tant propostes clàssiques a cau d’orella com d’altres de contemporànies i/o creades per a l’ocasió.
103 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page