
02.07.2020
Sant Martí de Tous manté encesa la flama del Festival deLlegendes
El Festival de Llegendes de Catalunya adapta l’11a edició a la prevenció del virus
Es multiplicaran els passis d’espectacles i es controlaran els espais amb entrada anticipada i aforaments reduïts
La programació consta d’una vintena d’espectacles i l’emblemàtica Apagada, transformada per a l’ocasió
DeLlegendes se celebrarà del 3 al 5 de juliol i s’esponjarà durant tot el mes
Sant Martí de Tous, 15 de juny de 2020.– DeLlegendes, el Festival de Llegendes de Catalunya que s’organitza cada primer cap de setmana de juliol a Sant Martí de Tous (l’Anoia), celebra enguany l’onzena edició plenament consolidat i amb múltiples novetats. La més destacada per la rellevància del moment és la reformulació dels actes i espais per adaptar-se a la situació ocasionada per la covid-19.
El festival es desenvoluparà presencialment garantint totes les mesures de seguretat i
sanitàries perquè artistes, públic, veïnat i organització puguin gaudir de l’esdeveniment amb la màxima tranquil·litat. Així, tindrà lloc en les dates previstes del 3, 4 i 5 de juliol i, a més a més, s’allargarà durant tot el mes (els dimecres 15 i 22 i els dissabtes 18 i 25 de juliol) per tal d’esponjar els espectacles i activitats.
Amb el manteniment del deLlegendes, la companyia local Teatre Nu –que s’estrena en la direcció del festival– i l’Ajuntament de Sant Martí de Tous refermen la seva responsabilitat i compromís per impulsar la cultura quan més es necessita. No deixaran que s’apagui la cultura perquè creuen que l’activitat cultural també ens salva i perquè volen tornar a convertir Tous en la capital catalana de les llegendes.
Totes les garanties de seguretat
Sens dubte, davant l’excepcionalitat del temps que vivim, serà una edició diferent que tindrà especialment en compte la distància de seguretat, l’aforament dels espais, l’ús de la mascareta i la higiene de mans (es dispensarà gel hidroalcohòlic).
Per controlar l’afluència de públic tots els espectacles seran de pagament i l’entrada
s’adquirirà de manera anticipada. Les entrades valen 4, 6 o 8 euros (segons el tipus
d’espectacle) i es poden comprar a partir del 15 de juny i fins a una hora abans de la
representació al web del festival www.llegendes.cat. També es podran comprar presencialment a La Casa del Teatre Nu (carrer dels Prats, 14. Tous) exclusivament del 15 al 26 de juny de 10 a 11h del matí. Els preus populars són possibles gràcies a la important aportació privada que ha patrocinat els diferents espectacles.
Per evitar la congregació de persones en un mateix espai –anys anteriors el festival ha registrat fins a 4.000 assistents– no es programaran espectacles simultàniament, sinó que la majoria d’espectacles oferiran diversos passis per a un número reduït d’espectadors. S’evitaran les cues i el temps d’espera previ a la funció i es regularan els fluxos de persones entre espais d’actuació amb uns recorreguts senyalitzats i la coordinació dels voluntaris.
No es distribuiran programes de mà, si bé es disposarà d’un Punt d’Informació per atendre qualsevol consulta. També es mantindrà la llibreria, però no hi haurà el ja tradicional mercat.
La programació
Tot i aquestes imprescindibles mesures preventives, el festival deLlegendes no perdrà la seva essència: l’amor pel patrimoni d’arrel tradicional –sigui parlat, musicat o dansat– i la seva vigència, tant originalment com en nous formats de la creació contemporània.
La pandèmia va estar a punt d’obligar a suspendre el festival, però a mitjans de maig, analitzant les possibilitats que oferien les diferents fases del desconfinament, la direcció va decidir tirar endavant l’edició afegint la seguretat entre els seus requisits de qualitat, innovació i professionalitat. S’han pogut reprogramar la majoria de les propostes previstes abans de la covid-19 i, en alguns casos, s’han adaptat amb versions més breus per nodrir les sessions amb un ampli ventall d’artistes i oferir una mirada més eclèctica del material d’arrel. L’allargament del festival durant tot el mes de juliol també contribuirà a aixoplugar tots els muntatges.
En total es veuran una vintena d’espectacles professionals de companyies d’arreu del territori català i una producció comunitària (l’aclamada Apagada) en què hi participen més de vuitanta actors i músics del municipi, una trentena més que en edicions anteriors. Hi haurà quatre espais d’actuació: L’Espai Llegendes, el castell, l’església i la plaça de l’Ajuntament, i la programació s’estructurarà en diferents seccions:
El Concert de llegendes que comptarà amb les actuacions musicals del duet David Murgadas i Àngel Núñez amb Desmuntant Llobet, un homenatge al guitarrista Miquel Llobet, un dels més importants a cavall dels segles XIX i XX; Arnau Obiols amb Tost, un solo molt personal que a través de la cançó, la percussió i l’electrònica transporta al Pirineu ancestral; i la Coral Noctes, formada per joves estudiants de cant d’arreu del país, que oferirà Les històries es fan música creada especialment pel festival amb un repertori de peces populars dels Països Catalans. Tindrà lloc el divendres 3 i els dissabtes 18 i 25 de juliol, respectivament, a les 20h.
L’Espectacle de llegendes a la plaça amb les propostes El repòs de la transhumància de Xip Xap Teatre, l’adaptació a plaça d’aquest muntatge inicialment itinerant que mostra a través d’un ramat de titelles la migració estacional d’ovelles, cabres i pastors a la cerca de pastures; i Històries i melodies del Pirineu amb què el Duet Daura divulga didàcticament la tradició oral cantada i narrada i un ampli ventall d’instruments de muntanya. Es farà el dissabte 4 i diumenge 5 de juliol al matí, respectivament, amb passis a les 11h, 12h i 13h.
La Tarda familiar de llegendes amb l’espectacle de titelles El faune, el drac i el dimoni de Cia. Eudald Ferré reconvertit en un calderer ambulant que, per tenir clientela, conta aventures plenes de màgia i misteri que, assegura, ha viscut en primera persona. Se celebrarà el dimecres 15 de juliol a les 19h.
Els Racons de llegendes, un dels moments més esperats del festival que brinda l’oportunitat d’escoltar les riques varietats de la llengua catalana. Enguany les narradores seran Marina Mulet al Racó de les llles Balears, Marina Collado al Racó del País Valencià i la tousenca Mònica Torra al Racó del Principat. Se celebrarà el dimecres 22 de juliol a les 19h.
També hi haurà un Circuit de llegendes al castell que s’integrarà de cinc espectacles diferents les tardes de dissabte 4 i diumenge 5 de juliol amb representacions a les 17h, 18h, 19h i 20h. Dissabte s’hi podran veure El meu amic Brutus dels tousencs La companyia del príncep Totilau, una obra de carrer, actors, músics i titelles protagonitzada per un enorme os bru curiós, afable i divertit; El bavastell antic de Galiot Teatre, un espectacle de titelles dins un teatret ambulant que narra les aventures d’un antic reialme; la peça de dansa D’ona d’aigua de Les Trementines, el projecte en solitari de la ballarina tousenca Júlia Martínez a partir de l’encàrrec que el festival fa cada any a un creador diferent per reproduir a través del moviment aquests éssers mitològics que habiten en zones aquoses; Contes de la Mediterrània amb què, amb l’ajut d’uns barrets i uns quants titelles, L’Estenedor Teatre explicarà una rondalla mallorquina; i Cançó Fugaç de Corrandes són corrandes, una formació que rima versos a l’instant seguint la poètica i les tonades tradicionals de la Catalunya Vella i emocionant amb cada paraula, so i gest.
Diumenge serà el torn de L’agència secreta de les paraules d’El Somni del Drac, una proposta per descobrir la glosa, un gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos a partir d’un patró mètric i de rima sobre una melodia; l’espectacle El Far de Sant Sebastià de la Companyia Titelles Vergés –una autèntica llegenda del teatre de titelles que enguany celebra 110 anys– que presenta una història de putxinel·lis interactiva, fresca i divertida dins un preciós castellet; l’estrena absoluta de La Lloba de Cia. Sifó, una peça de teatre de moviment inspirada en diferents llegendes que giren al voltant de la maternitat; La Bossa de bou de Lo Sacaire del Llobregat que, convocant el públic amb el seu sac de gemecs, captivarà petits i grans amb la seva música i les seves històries; i, finalment, el jove duet femení Tarta Relena presentarà Ora pro nobis, un concert a cappella que abraça des de la tradició oral fins a les cançons d’autor de la Mediterrània i que explora les sonoritats dels timbres de la veu i de diferents estils musicals amb bases rítmiques electròniques.
L’Apagada: Tous és misteri
Un any més, L’Apagada es convertirà en l’acte central i icònic del festival. El poble apagarà l’enllumenat públic i il·luminarà part del nucli antic amb milers d’espelmes. El gruix de l’espectacle es durà a terme a la plaça Manuel Girona, coneguda com a Espai Llegendes. Es faran quatre representacions tant la nit de divendres 3 com la de dissabte 4 de juliol a les 22:15h, 23:15h, 00:15h i 1:15h.
Enguany, a causa de la situació sanitària, els actes comunitaris L’Apagada de misteri i Tous és llegenda –dos dels principals reclams del festival– es fusionaran en la nova proposta L’Apagada: Tous és misteri que descobrirà terrenys creatius inexplorats. Així, l’habitual recorregut de llegendes misterioses es transformarà per acollir el misteri que envolten les llegendes de Tous en una combinació de teatre, música i moviment a càrrec, com sempre, del veïnat de Tous i les seves entitats. Enguany comptarà amb més de 80 participants.
Com a nota curiosa, moltes de les escenes es construiran amb persones del mateix nucli familiar per, així, poder ometre la distància de seguretat i dotar de més realisme els quadres. D’altra banda, els dos dies de L’Apagada comptaran amb un repartiment d’intèrprets diferent, però simètric pel que fa a la composició dels personatges.
Residència artística de Companyia Pagans
Paral·lelament al transcurs del festival, de dijous a diumenge la Companyia Pagans farà una residència artística enmig del bosc de Paraules que trenquen ossos. El treball, a mig camí entre el teatre itinerant de carrer, la narració i la instal·lació artística, s’endinsa en l’univers de les llegendes i rondalles tradicionals catalanes i reflexiona sobre la seva preservació a dia d’avui. L’espectacle s’estrenarà aquest octubre en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, si bé el dilluns 6 de juliol oferirà passis exclusius per al voluntariat del festival deLlegendes.
Un dels propòsits de la nova direcció és reforçar els vincles amb el sector professional de les arts escèniques. En aquest sentit, ja s’han produït els primers passos integrant el festival dins la Plataforma Arts de Carrer i teixint llaços amb la fira veïna Mediterrània amb qui, a més de l’esmentat espectacle en residència, comparteix filosofia i criteris artístics. N’és una mostra que bona part de la programació del deLlegendes s’ha nodrit de la darrera edició de la Mediterrània.
Activitats paral·leles
La implicació del veïnat de Sant Martí de Tous i comarca és cabdal. Cada any participen en l’organització del festival un centenar de voluntaris i voluntàries. Enguany seran més de 160, molts dels quals actuen també a L’Apagada.
Poema Senyora de Tous
La gent gran de Tous coneix la llegenda de la seva senyora. Fins i tot Mossèn Cinto (Jacint Verdaguer) en va fer un poema, i els avis i àvies l’han recitat. S’ha enregistrat en un vídeo difós a través de les xarxes socials del festival.
Cadena de llegendes
El cap de setmana abans del festival, el dissabte 27 juny a les 19h, un centenar de veïns i veïnes encerclaran el poble formant una gran cadena, amb una distància de dos metres entre cadascun d’ells. Frase a frase, de boca en boca, construiran la història creada per a l’ocasió Cadena de llegendes. S’enregistrarà audiovisualment per difondre-ho a les xarxes socials i fer saber que, malgrat la distància física, la cultura continua. Una reivindicació amb picada d’ullet a la tradició que culminarà amb un sentit aplaudiment.
Les llegendes visiten les àvies i els avis de Tous
Divendres 3 a partir de les 17h els personatges de les llegendes de Tous obriran el festival passejant pel municipi i visitant els avis i les àvies, la memòria del poble, tot portant-los pa amb nous. Un petit i festiu homenatge amb capgrossos a la gent gran per agrair-los la transmissió de les històries que ara podem conèixer. A més, aquest any el festival els dedicarà d’una manera molt especial tot el seu suport i escalf. També se’n gravarà un vídeo per difondre-ho a les xarxes.
Recerca de llegendes pel nucli antic
Per primera vegada, l’Ajuntament de Sant Martí de Tous ha repartit per diferents racons del nucli antic diverses il·lustracions de llegendes dibuixades per l’artista local Assumpta Codina. Es convida a les famílies a trobar-les, descobrir-ne les històries, fotografiar-les i compartir-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #dellegendes. Entre tots els participants se sortejaran obsequis i activitats.
Mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans a Google Maps
En la fita per difondre el patrimoni oral en llengua catalana, el Festival de Llegendes de Catalunya lidera un projecte per recollir i ubicar al territori (aprofitant la tecnologia de Google Maps) els diferents relats que han anat passant de generació en generació. El procés per configurar aquest mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans és lent i requereix d’un treball de recerca minuciós. Per ampliar-ne l’abast, deLlegendes ha fet una crida perquè, qui vulgui, col·labori al projecte aportant els seus coneixements.
Per mitjà d’un formulari disponible al web del festival tothom pot participar activament d’aquesta tasca de recopilació tantes vegades com desitgi. El formulari recull dades com el títol de la llegenda, el poble i l’espai concret on s’ubica (una casa, un castell, un bosc...), una breu descripció de la història i enllaços a internet per trobar-la explicada.
Es calcula que durant el festival ja n’hi haurà prop d’un centenar, moltes de les quals s’emmarquen a la localitat de Sant Martí de Tous –rica en la matèria–, per la qual cosa tots els visitants al festival podran gaudir-ne in situ.
El festival estrena nom i direcció
Amb Teatre Nu a la direcció, el Festival de Llegendes de Catalunya inicia una nova etapa després de 10 anys de vida amb Sergi Vallès al capdavant. El certamen canvia també el seu nom, deixant enrere l’acrònim FesLleCat i el símbol del castell de Tous al logotip per adoptar la paraula deLlegendes –més arrelada al parlar del poble– i la figura de la flama com a icona representativa del certamen. Sens dubte, les espelmes –element característic de l’Apagada– doten de personalitat del festival i, alhora, entronquen amb la tradició catalana i mediterrània que vertebra la cita. Són nombroses les celebracions ancestrals al voltant del foc, ja sigui les fogueres de Sant Joan, les falles, els correfocs, etc. i, a més a més, en el cas de la narració oral la flama suggereix la imatge dels relats a les fosques, reunits en família a la vora del foc.
Així doncs, l’any que celebra el 20è aniversari, Teatre Nu entoma un nou repte. La companyia ha estat sempre estretament vinculada a Sant Martí de Tous, sent-ne ambaixadora allà on ha actuat (durant la seva trajectòria ha creat 19 muntatges i realitzat més de 2.000 funcions). A més, des del 2015, ha transformat el seu local en La Casa del Teatre Nu, un espai de trobada, creació, formació i exhibició d’espectacles situat al bell mig del poble. Teatre Nu s’ocupa també de configurar la programació municipal d’arts escèniques ‘Tous en família’ i, des del 2015, ha participat en l’organització del festival coordinant L’Apagada, cedint l’espai de La Casa i produint dos espectacles: Senyora de Tous i el Teatre Arrossegat de Catalunya.
DeLlegendes
El Festival de Llegendes de Catalunya neix l’any 2010 amb l’objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes populars que coexisteixen arreu dels Països Catalans. Se celebra cada primer cap de setmana de juliol al poble de Sant Martí de Tous, que es converteix en la capital catalana de les llegendes amb espectacles i activitats de diferents formats artístics i per a totes les edats. És un festival únic al país que atrau al voltant de 4.000 espectadors en una localitat de tan sols mil habitants. Els veïns es bolquen completament en l’organització participant-hi com a voluntaris o com a intèrprets de l’acte central: L’Apagada, una representació comunitària que escenifica un seguit de llegendes locals –Tous és un dels pobles amb un dels patrimonis de llegendes més rics del país– en una experiència plena de misteri i il·luminada amb 6.000 espelmes. La resta de la programació és professional i reuneix tant propostes clàssiques a cau d’orella com d’altres de contemporànies i/o creades per a l’ocasió.